Pedraforca, Saldes, Berguedà, pel Coll de Verdet (Refugi Lluís Estasén)

 Pedraforca
Ruta circular per fer ascendir al Pedraforca, Refugi Lluís Estasén, Coll de Verdet, pedraforca, la tartera i altre cop Refugi Lluís Estasén


Fitxa tècnica:


Desnivell acumulat: 1.000 m
Alçada Cim: 2.506 m
Dificultat: Fàcil
Horari ascens: 3 hores
Descens: 1:30 hores

Com arribar


Directes a la comarca del Berguedà, anirem a la població de Saldes, un cop a Saldes agafarem una pista asfaltada fins al mirador de Gresolet a 1.530 metres de alçada, on podrem deixar el cotxe i tindrem un camí a peu a 15 minuts del Refugi Pedraforca Lluís Estasén.

Podem optar per continuar amb el cotxe per un camí de sorra, on podrem deixar el cotxe just a sota el Refugi, a uns 1.610 metre de alçada, aquí no tenim cap pàrquing habituat, encara que si hi ha pocs cotxes es pot deixar al marge del camí.

 Pedraforca

Ascensió al Pedraforca


El Pedraforca, amb aquesta forma única, son dos carenes, anomenades Pollegó Superior de 2.506 metres de alçada i el Pollegó Inferior de 2.444 metres de alçada. Al mig de les dos carenes trobem la Enforcadura a 2.356 metres de alçada, on hi trobarem la famosa tartera.

El Pedraforca dins del Parc Natural del Cadí-Moixeró, ve del llatí “petra furca” i significa pedra forcada.

Refugi Pedraforca Lluís Estasén

 refugi Pedraforca

Comencem a caminar i amb pocs minuts arribem al Refugi Pedraforca Lluís Estasén de 1.674 metres d’alçada, un refugi guardat de 87 places.

 Pedraforca

La pujada, coll del Verdet i Pedraforca
Des del refugi tenim un camí a ma dreta molt ben marcat direcció al bosc, anirem caminant i camiant pels boscos de avets, es el Bosc del Gressolet, la canal del Riambau, la Balma de les Orenetes, la canal del Verdet fins arribar al Coll del Verdet 2.250 metres d’alçada.

 Pedraforca

 Pedraforca

 Pedraforca

Increïble algun pas del camí com aquest

 Pedraforca

 Pedraforca

A la dreta de la foto el Coll del Verdet, a ma esquerra la canal per a puajr

 Pedraforca

 Pedraforca

Al coll del Verdet

 Pedraforca

Fred??? jajaja

 Pedraforca

A partir de aquí la part mes vertical, una canal on migtrepem per arribar a un primer cim on veiem el Pedraforca. Seguim amb altres trepades sense gaire dificultat fins aconseguir el cim. Llàstima de la boira, haurem de tornar una altre dia per veure les vistes des del cim.

En plena trepada a la primera canal, al fons el coll del Verdet

 Pedraforca

 Pedraforca

 Pedraforca

El cim del Pedraforca!!!

 Pedraforca

Marta, Jordi i Ainhoa, un altre cim al sac!!!

 Pedraforca

Descens al Pedraforca


La baixada fins la Enforcadura es fa sense cap dificultat, i seguidament la tartera de pedres, genial, increïble, la pendent i les pedres, sembla mentida lo llarga que es i la quantitat de pedres que s’han anat arrossegant pendent avall, ningú acaba sense una caiguda de cul!!!
Un cop s’acaba la tartera a ma esquerra segueix el camí que ens portarà directes altre cop al Refugi Pedraforca Lluís Estasén, on haurem acabarem amb aquest circuit circular.

Camí cap a la Enforcadura

 Pedraforca

La famosa tartera!!!

 Pedraforca

Un esport nou: Esquirocs

 Pedraforca

 Pedraforca

 Pedraforca

Video Tartera

La Llegenda


Una de les llegendes es que la Nit de Sant Silvestre, el 31 de desembre, les bruixes celebraven el aquelarre al cim del Pedraforca. Les bruixes estaven dividides en dos grups i es barallaven fent tremolar tota la terra, Sant Miquel es va enfadar i amb la espasa va dividir la muntanya en 2 parts expulsant milions de trossos de pedra (formant la tartera).

2 thoughts on “Pedraforca, Saldes, Berguedà, pel Coll de Verdet (Refugi Lluís Estasén)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>