Ruta del Cava: Freixenet i Llopart

 Ruta del Cava: Freixenet i Llopart
Anem a l’Alt Penedès a fer una ruta molt especial, la Ruta del Cava. Fem dues visites, una a Sant Sadurní d’Anoia a les Caves Freixenet, i una altre a Subirats (5 minuts de Sant Sadurní d’Anoia) a les Caves Llopart, amb degustació inclosa.


Caves Freixenet:


El 1861 en Francesc Sala i Ferrés va funda la Casa Sala, una exportadora de vins.
El 1914, el seu fill Joan Sala Tubella comença el negoci del Cava.

Caves Freixenet es una multinacional, tenen 6 plantes soterrades, on a cada planta i tenen 14 milions de ampolles de cava. Exporten per tot el mon.
La visita comença amb un vídeo, i després ens porten al celler, amb una exposició de fotos, vídeos i explicació de la una guia de tot el procediment per fer cava. Després de baixar 4 plantes, aquesta ultima te un passadís estret que ens porta a on esta la “Reserva Real”, seguidament un trenet elèctric ens portarà a dalt per acaba la visita amb una degustació i visita a la botiga.

Temps total de la visita: 1 hora i 30 minuts.

Freixenet: Reserva Real
Reserva real
Elaboració: 80% macabeu, parellada i xarel•lo (en parts iguals) i 20% vins de reserva.
Primera botella : 1982

Caves Llopart


El 1385, Bernardus Leopardi, un antecessor de la família Llopart rep la cessió de unes vinyes.

Caves Llopart, una empresa familiar on produeixen 400.000 ampolles de cava al any, el celler esta tot a una planta. El seu lema: Ex Vite Vita “La vida ve del Cep”.
La visita, entrem al celler on fermenta i descansa el cava, seguidament entre explicacions, ens mostren un petit museu de com s’elaborava el cava antigament. I finalment degustació, on també podem comprar.

Temps total de la visita: 30 minuts.

Llopart: Ex-Vite
Ex-Vite brut
Elaboració: 35% macabeo, 25% parellada i 40% xarel•lo
Grau Alcohol: 12º
PH: 3,15
Criança amb botella: 60 mesos

El proces de elaboració del cava


Des de finals d’agost fins a finals de octubre es fa la verema, es la recollida del raïm i es porta als cellers amb caixes de 25 kg, per exemple Freixenet te les caixes foradades perquè si el pagès posa mes kg el raïm caigui.
Un cop als cellers, es fa la primera premsada, el most, on es posa en grans dipòsits per fer la primera fermentació. Ara tenim un vi base.

Un cop el enòleg decideix els % de cada varietat de raïm, es posa el vi base en ampolles i s’afegeix llevat perquè consumeixi el sucre i faci la segona fermentació.
Es deixa descansar (mínim 9 mesos) i es va movent la ampolla 1/8 part de volta i cada cop s’inclina mes perquè els sediments del llevat baixin fins al coll de l’ampolla.

Un cop tenim el llevat al coll de l’ampolla aquest trosset es congela i es destapa l’ampolla. Amb la segona fermentació, el llevat s’ha menjat el sucre i ha alliberat CO2, aquest com que no pot surti fa que s’acumuli dins l’ampolla (seran les típiques bombolles del cava), al destapar la ampolla, la pressió que hi ha a dins es tant alta que el tros congelat (on conte els sediments) surt disparat, s’aprofita aquest moment per posar-hi el licor d’expedició i el tap de suro.

S’etiqueta, la xapa i ja esta preparat per beure. Ara millor que en un any ens el bevem perquè al haver destapat la ampolla per treure els sediments ha entrat Oxigen i això farà oxidar el cava.

La curiositat


Segurament tots vosaltres ja ho sabíeu, però per fer que el cava sigui mes o menys dolç, o sigui, brut, semi, … hi posen un licor de expedició. Aquest licor de expedició es el secret de cada cava, segons la combinació i la quantitat d’aquest licor el cava serà mes o menys dolç.

Taula de classificació segons el seu licor de expedició:
Brut Nature: Entre 0 i 3 g/l (grams de sucre per litre)
Brut: Entre 0 i 15 g/l
Sec: Entre 17 i 35 g/l
Semi-sec: Entre 33 i 50 g/l
Dolç: Mes de 50 g/l

Actualment els caves mes dolços es consumeixen menys.

Una altre curiositat, podem detectar si des de que es va destapar la ampolla de cava per treure els sediments fins que nosaltres la tornem a destapar ha passat massa temps i ha fet malbé el cava a traves del tap de suro. Quan destapem el cava el tap de suro s’haurà de inflar, si no es així, i per el contrari tenim el tap petit, això vol dir que se’ns ha oxidat el cava, i per tant a perdut les propietats per a ser un bon cava.

Informació


 Caves Freixenet Caves Freixenet
Caves Llopart Caves Llopart

MES FOTOS


A l’entrada de les Caves Freixenet podem veure alguns vehicles originals.

Ruta del Cava: Freixenet

Ruta del Cava: Freixenet

Les escales per anar baixant a les plantes, aquesta zona es la part antiga de freixenet.

Ruta del Cava: Freixenet

El famós logo! :)

Ruta del Cava: Freixenet, el logo

Aquí hi ha el cava mes bo de Freixenet el Reserva Real.

Ruta del Cava: Freixenet

La degustació! ;)

Ruta del Cava: Freixenet, la degustacio

i la botiga Freixenet

Ruta del Cava: Freixenet, La botiga

Les Caves Llopart

Ruta del Cava: Caves Llopart

El jardí

Ruta del Cava: Caves Llopart

El celler

Ruta del Cava: Celler Llopart

Aquí ens mostra el procés de inclinació de la ampolla de cava per tal de fer relliscar els sediments i acumular-los al coll de l’ampolla per tal de poder-los treure.

Ruta del Cava: Llopart

Antigament aquest procés de inclinació, com que no disposàvem d’aquestes estanteries ho feien a terra clavant les ampolles al terra.

Ruta del Cava: Llopart

Preparats per fer la degustació!!! jejeje

Ruta del Cava: Llopart

One thought on “Ruta del Cava: Freixenet i Llopart

 1. Eh! Jordi mamón!

  Aquestes fotos són part de la meva despedida de solter i:

  1- Jo no surto ni a la foto de grup: mamón!
  2- No utilitzis les fotos com si fos una activitat cultural de les teves per lligar, perquè la realitat és que el que es pretenia era començar a mamar de bon matí i, per evitar posar-nos a un bar cutre a beure “solysobras” i “barrechas”, vàreu tirar pel dret amb la “degustació”: remamón!

  jajaj :)

  kikulecuatre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>