Via Ferrada de les Baumes Corcades, Centelles

Via ferradaLa via ferrada de les Baumes Corcades s’enfila fins al cim del Turó del Puigsagordi per les feixes de pedra més verticals, enmig d’un paisatge superb i canviant segons l’orientació que va prenent el camí.

En l’ascens gaudirem de la vista de tota la plana de Vic, resguardada pel castell de Tona. Si mirem cap al nord, hi veureu els Pirineus Orientals, les Guilleries i el Collsacabra; a davant del Turó, el massís del Montseny i el castell de Tagamanent; i al sud, els Cingles de Bertí..Informació de la via


Itinerari que s’enfila al cim del Turó de Puigsagordi buscant les feixes de pedra més verticals, mitjançant un equipament artificial, cables, esglaons i diferents elements faciliten i asseguren la progressió.
Aquest itinerari requereix una forma física adequada i uns coneixements mínims tant del medi com de les tècniques de progressió. La responsabilitat en la utilització recau en cadascú. Si observeu algun desperfecte en l’equipament truqueu al tel. 93 812 57 12.

Material indispensable i obligatori:
Arnés, baga d’ancoratge equipada amb un dissipador d’energia, mosquetons de seguretat, casc i calçat adequat.

Utilització de les instal•lacions:
- Avanceu sistemàticament mantenint en tot moment un dels mosquetons passat pel cable.
- No us assegureu més d’una persona en cada tram de cable.
- Respecteu la flora i la fauna.
- Sigueu respectuosos amb el medi: No tirem deixalles, deixem l’entorn net.
- Pont.

Aquesta via de les Baumes Corcades, ofereix a mig traçat la Variant del Pont Nepalí i mes endavant la Variant de la Tosquera, aquesta ultima variant podrem triar per passar per un dels dos trams:
- Tram de la Tosquera, de dificultat Fàcil
- Tram de l’Esperó, de dificultat Molt Difícil

Fitxa tècnica:


Desnivell: 330 m
Alçada cim: 972 m
Orientació: Est – SudEst
Recurregut equipat: 500 m
Recurregut total: 2.500 m
Dificultat: AD – MD al tram del sostre
Aproximació: 15′
Horari via: 2h
Descens: 45′

Els participants


Arnau, Jessica i David

ArnauJessicaDavid

Com arribar


Per arribar amb cotxe, nomes cal anar a Centelles i esta molt ben indicat amb cartells. La via s’inicia després de la casa de colònies de Banyeres. Hem de seguir una pista que trobarem a l’esquerra, direcció sud: unes marques grogues ens indicaran el camí. A la dreta veurem un inhòspit cercle de xipresos anomenat El cercle de les bruixes.

Més endavant el camí gira a la dreta i hi trobareu El queixal corcat, una pedra curiosa plena de forats. Hem de continuar fins al peu del Quicarell on trobarem les primeres instal•lacions.

La via


El primer tram no es d’escalfament, sinó ja comença amb verticalitat i per tant unes precioses vistes. Aquest primer tram, un dels més verticals, ens portarà fins a una esplanada que és un autèntic mirador. Després de superar aquest tram fem un tros de camí fins que veiem una franja de roca amb unes balmes plenes de forats.

Arnau i JessicaArnau i Jessica

Arribarem a la Variant del Pont Nepalí, si continuem sense agafar aquesta variant (Nivell Fàcil), veurem que el Pont passa per sobre nostre, i els 2 camins es tornen a trobar.

Sorpresa! Un petit visitant!!

Una Cabra?

Continuem amb la via, i trobem la variant de la Tosquera, cap a l’esquerra (cap a baix) trobarem el tram de la Tosquera de nivell fàcil i/o el tram de l’Esperó de nivell molt difícil, però no us preocupeu, podrem triar quin dels dos agafar. Si optem per continuar la via de les Baumes Corcades, es a dir, cap a dalt arribarem a dalt de tot a la bandera.

Cartell indicatiu

Variant de la Tosquera

En aquest cas nosaltres optem per la Variant de la Tosquera el tram de l’Esperó, de nivell dificil! ;)

Variant Pont Nepalí


Arribarem a la variant del Pont Nepalí, aquesta variant te un pas difícil, i el pont necessitarem uns 5-7 minuts per a passar-lo per persona, això vol dir que segurament ens harem d’esperar una bona estona, perquè normalment els caps de setmana es una via força coneguda!

Desprès del Pont Nepalí podem firmar

xx

Variant de la Tosquera


Baixem una mica per caminar uns metres i arribar a la part de la via mes tècniques de totes, cal molta força de braços. Si continuem recta farem el tros fàcil. Val la pena parar un moment per escoltar el silenci!

Un cop a dalt els dos camins es troben i esta tot molt ben indicat per a tornar a buscar el cotxe.

La curiositat


Bauma reflecteix la pronunciació en aquestes contrades de la paraula balma. La utilització de les balmes com a corral per al bestiar o com a habitatge ha fet que moltes rebin el nom d’algun personatge que hi va viure. A la Costa de Centelles hi trobem la Bauma d’en Roma.

Links


Ajuntament de Centelles
Consorci de Promoció turística Portes del Montseny

FOTOS


Inici via ferrada

Inici Via

Pont Nepalí

Instruccions Pont Nepalí

Pont Nepalí

Pont Nepalí

Pont Nepalí des de l’altre banda

Variant de la Tosquera

Tram de l’Esperó

Vistes de Centelles

Centelles

4 thoughts on “Via Ferrada de les Baumes Corcades, Centelles

  1. Hola, soc en Miquel, membre del Centre Excursionista de Centelles, i juntament amb en J. MªParfareda i la Rosa Aregall, que son els pares d´aquesta ferrada, som els que posem el esforç de que tanta gent ens vingui al nostre poble, os volem agraïr aquesta resenya i solament que tingueu present que el pont fa 69 metres i pot ser interesant que la gent ho sàpiga. Una abraçada…Quel

  2. Moltes gràcies per tota la informació!! Aquest cap de setmana estem preparant una sortida aqui!!
    Les fotos extaordinàries!! I molt ben explicat!! Us recomano la Ferrada “La regina ” allà Oliana (Segur que ja heu estat).
    Salutacions,Salut i RIUre !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>